Carnaval op Aruba

De Lago olieraffinaderij was na de 2de wereldoorlog in haar piekperiode, en had meer werknemers nodig om optimaal te draaien. De recruitment was vooral op mensen van Caribisch Britse eilanden (Jamaica, Trinidad, en Britse Guyana) en brachten ze hun cultuur o.a. carnaval mee (naast lekkere eten en “dancehall” muziek). Het carnaval is echt uitgegroeid tot het grootste feest op het eiland. Dit vindt plaat in de maanden van januari en februari. Het begint met fakkeloptocht, maar tegenwoordig is de fakkeloptocht meer een mini “Lighting parade” geworden. De optochten vinden plaats in de stad en gedeelte van de boulevard (op het eiland is de boulevard wel groot…). Muziek wordt verzorgd door live bands die op trailers worden gesleept door vrachtwagens met grote luidsprekers aan de voor- en achterkant. Deelnemers lopen/dansen in kostuum, voor- en achterkant van de trailers. Elke groep heeft 1 of meer muziek trailers, dit hangt af van de grote van de groep. De deelnemers dansen op Soca muziek. Dit is de traditionele muziek die gepeeld wordt op de Caribisch Britse eiland. Elke jaar wordt een Soca contest gehouden, en zo krijgen we elke jaar nieuwe Soca nummers. Fakkeloptocht en “lighting parade” worden in de avonduren gehouden. De grote parade wordt de zondag voor Aswoensdag gehouden. Andere locaties waar de optochten gehouden worden is bij San Nicolaas (locatie olierafinaderij), waar het aanvankelijk gehouden worden.