Wist je dat…

De explosieve rat, ook bekend als een rattenbom, was een wapen dat door de Britse Special Operations Executive (SOE) in de Tweede Wereldoorlog werd ontwikkeld voor gebruik tegen Duitsland. Rattenkadavers waren gevuld met plastic explosieven en zouden worden verspreid in de buurt van Duitse ketelruimten, waar ze naar verwachting zouden worden opgeruimd door middel van verbranding, waarbij de daaropvolgende explosie een kans had om een ketelexplosie te veroorzaken.

De explosieve ratten zijn nooit gebruikt, omdat de eerste zending door de Duitsers werd onderschept; de resulterende zoektocht naar meer booby trapped ratten verbruikte echter genoeg Duitse middelen om de SOE tot de conclusie te brengen dat de operatie een succes was.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog schafte de Britse Special Operations Executive een honderdtal knaagdieren aan voor medische experimenten. De knaagdieren werden gedood en er werden plastic explosieven in genaaid.

Een rat kon slechts een kleine hoeveelheid explosief bevatten; nochtans, kon een penetratie van een hoogst onder druk staande stoomboiler een verwoestende boilerexplosie teweegbrengen. Een rattenbom zou ook met een vertraagde lont kunnen worden geplaatst.

Kusjes Frank